Bugün Aziz Nikolaos Kilisesi'ne, mezar yerine bir geziye gittik ve ardından sular altında kalan Kekova şehrine gittik. İlginç ve eğitici. Ancak tüm bunlar, Mercan Travel'den Erdoğan adlı rehberimiz sayesinde. Biz sadece onunla şanslıydık. Tüm yol boyunca, tapınakta ve gemiyle giderken büyüleyici hikayesi olmasaydı, bu Koraldan gelen önemsiz bir saçmalık olurdu. Karşılaştırılacak çok şey var. Koral'dan sürekli geziler alıyoruz, ancak bugün Erdoğan bunu en yüksek zeka ve bilgi sınıfı olarak gösterdi. Ülkesinin tarihi konusunda tutkulu, bilgiyi hepimize anlaşılır bir şekilde aktarmaya çalıştı. Ülkem için gururla, ona çok teşekkür ederim! Rusça'yı çok iyi ve doğru konuşuyor, saygıyla ve dinlemekten zevk aldık! Maaşını yükseltmesini rica ediyoruz! Bu tür profesyoneller sayesinde, bir bütün olarak şirketten hizmet seviyesi artıyor ve uzun süre hatırlayacağız!
Kendinizi Türkiye'de bulursanız, o zaman Aziz Nikolaos Kilisesi'ni ziyaret etmemeniz gerekir!
Aziz Nikolaos gerçekten de 4. yüzyılda bu şehirde yaşadı ve öldü. Ve eski Likya'nın başkenti olan Dünya şehrinde, 5. yüzyılda, vatandaşlar tarafından en çok saygı duyulan rahibin onuruna dikilmiş bir mezar veya kilise vardı. Yüzyılda buraya haç biçimli bir bazilika dikildi, ancak bu bazilika çok geçmeden Sarazenler tarafından yenildi... 1042 yılında kilise imparator Konstantin Monomachus tarafından yeniden restore edilmiştir. Nicholas'ın ünü ve lahitten yayılan mucizevi dünya hakkındaki söylentiler hızla Hıristiyan alemine yayıldı ve kısa süre sonra Azizin kalıntıları İtalyanlar tarafından alındı. Ya da Türklerin inandığı gibi barbarca çalınmışlar. Sonraki yıllarda depremler ve çamur kaymaları kiliseyi tüketti ve ancak 19. yüzyılda Rusya Çarı I. Nicholas'ın desteğiyle, bina ve iç dekorasyonu neredeyse asırlık çamurun kalınlığında kazıldığında büyük ölçekli arkeolojik ve restorasyon çalışmaları yapıldı. Sovyet döneminde devletimizin kiliseye ihtiyacı olmadığı ortaya çıktı ve 20. yüzyılın sonuna kadar Türkiye Kültür Bakanlığı devralana kadar tüm rüzgarlara açık kaldı.
Türkiye'de tatildeyken, bu kadar güzel bir yeri ziyaret ettiğimiz için şanslıydık - Mucize İşçi'nin Aziz Nikolaos'un yaşadığı ve vaaz verdiği Demre antik kentindeki (eski adıyla Dünya) Mucize İşçi'nin Nicholas Kilisesi.Burayı Ortodokslar için çok önemli bir yer olarak kendi gözlerimle görmek güzeldi, ancak Türkiye için tarihi bir müze olmasına ve orada geziler düzenlenmesine rağmen önemi bundan kaybolmuyor.Yakınlarda simgeler, mumlar satın alabileceğiniz bir kilise dükkanı var, hepsi alışılmadık derecede güzel, Athos Dağı'nda veya İtalya'nın Bari şehrinde üretiliyorlar, Azizin kalıntılarının daha önce bulunduğu lahite satın alınıp yapıştırılabilirler.İtalyanlar onları kaçırmadan önce.Bu harika yeri ziyaret ettikten sonra, muhtemelen bunun en iyisi olduğunu düşünüyorum, çünkü şimdi kalıntılar Bari'de tutuluyor, çünkü İtalyanlar Mucize İşçi'den Nicholas'ı çok onurlandırıyor ve orada hizmet ediyorlar, onu küçükten büyüğe büyük ölçüde onurlandırıyorlar!Ne yazık ki, Antalya'da Arkeoloji Müzesinde Mucize İşçinin kutsal kalıntılarının da bulunduğunu geç öğrendim, onu ziyaret etmek için vaktim olmadı!