Antik tiyatrolar Roma veya Yunan Romalı olabilir. Yunanlılar bir dağın veya tepenin kenarına tiyatrolar inşa ettiler, yani kayadaki koltukları kestiler ve Roma tiyatroları düz bir zeminde olabilirdi, seyirciler için koltuklar bir amfitiyatroda olduğu gibi duvarlara ve kemerlere dayanıyordu. Ayrıca Roma tiyatrolarında heykeller, kemerler ve birçok süslemeyle süslenmiş görkemli bir sabit sahne dekorasyonu vardı.
Karma, Greko-Romen tipi bir dünyada tiyatro, iyi korunmuştur, özellikle dış cephe duvarındaki dekor bolluğu ile ayırt edilir.
Yerel rehberlere göre, diğer tiyatrolarda böyle bir dekor bulamadılar.
Tiyatronun dış cephesi mütevazı görünüyor, çünkü ondan çok az şey kaldı. Ama daha önce, bir kısmı korunmuş kabartmalarla zengin bir şekilde süslenmişti.
Tiyatronun (seyirciler için yerler) orta kısmının kayaya "yaslandığı", daha doğrusu içine kesildiği dikkat çekicidir. Bu, Yunan tipi tiyatroların bir işaretidir.
Roma döneminde tiyatronun her iki tarafı da genişletildi ve ona anıtsal bir skena eklendi. Tiyatro içeride çok daha görkemli görünüyor. Antik Yunanistan ve Roma'daki tiyatro, gizemlere ve tiyatro gösterilerine hizmet etti.
Planda yarım daireseldi ve seyirciler için tiyatro koltukları, müzisyenlerin ve dansçıların sahne aldığı SKENA ve ORCHESTRA'DAN oluşuyordu.
Tiyatronun üç kurucu bölümünün tümü iyi izlenebilir, ancak skena'dan çok az şey korunmuştur.
Çok etkileyici! Dağlarda oldukça yüksekte görkemli bir yapı - bunu böyle inşa etmek gerekliydi: ekipman olmadan, ellerinizle. Buna muhteşem bir amfitiyatroya baktığınızda şaşırıyorsunuz - ama çok yoğun bir hayat vardı...
Türkiye'yi çok geziyorum, Demre'deki bu antik amfitiyatroda 2 kez bulundum, herkese ziyaret etmenizi tavsiye ederim! Yerliler girişten 50 m uzakta yakınlarda taze portakal suyu sıkıyorlar! :)