St Jean Kilisesi'nin ziyaretinin bitiminde en arkada bir taşlık yoldan gidiliyor. Surları yenilenmiş ve konumu çok güzel bir kale. Fakat içi tamamen bakımsız. Otlar insan boyuna gelmiş.
Ayasuluk Tepesi’nde bu tarz bir kale var. Selçuk kentinin tacı olarak anılan Selçuk Kalesi, Selçuklu Osmanlı dönemlerine ait bir kale. Moloz taş, devşirme malzeme ve tuğla kullanılarak inşa edilen yapı, on yedi kuleyle güçlendirilmiş. Kulelerin bu denli fazlalığı, kaleye ayrı bir ihtişam ayrı bir kuvvet katıyor.
Doğu ve batı yönünde iki ana girişi bulunan Selçuk Kalesi‘nin içinde bulunan yapılar depremler ve savaşlar yüzünden yıkılmış, fakat kale içinde sağlam kalan yapılar arasında bulunan 5 adet sarnıç, kalede yaşayan askerlere ait konutlar, hamam ve minaresinin bir kısmı sağlam kalan tek kubbeli Kale Camii yapısını görebilirsiniz.
Kale içinde bulunan caminin yanındaki evlerin, kazılar sonucu temelleri ortaya çıkarılmış. Aydınoğulları ve Osmanlı dönemlerinde kullanılan evlerin tarihi Bizans dönemine kadar inmekte. Birbirlerine bitişik olarak inşa edilen ve alt katları ahır olarak kullanılan evlerin üst katı yaşam alanı olarak kullanılıyormuş.
Kalenin içinde bulunan caminin inşa edildiği tarih tam olarak bilinmiyor. Çünkü, üzerinde veya çevresinde herhangi bir kitabe yok, fakat arkeologlar tarafından Aydınoğulları Beyliği’nin Ayasuluk’u aldığı yıllarda inşa edildiği düşünülüyor.
Ayasuluk Kalesi’nin en üst noktasındaki, ayakta kalabilmiş kubbeli olan yapı da o dönemlerde kullanılan sarnıçmış.