Altıncı Ekümenik Konseyin kararıyla Bakire'nin mezarı açıldı, efsaneye göre içinde bir kemer ve cenaze örtüleri bulundu (Kutsal kuşak, şimdi Yunanistan'daki Kutsal Athos Dağı'ndaki manastırda bulunuyor). Burası, Kutsal geleneğe göre, Kutsal Bakire'nin Havariler tarafından gömüldüğü, Gethsemane'de, Zeytin Dağı'nın batı yamacının eteğinde, Kedron Vadisi'nde bulunan en büyük Hıristiyan tapınağıdır. Bakire'nin Göğe Kabulü mağara kilisesi mezarın üzerine inşa edilmiştir. Tapınak (mağara) Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin mülkiyetindedir; Ermeni Kilisesi de onu kullanma hakkına sahiptir ve diğer Hıristiyan mezheplerinin ibadete erişimi vardır.
4. yüzyıldan beri bilinen geleneğe göre, Meryem Ana 57 yılında Kudüs'te 72 yaşında öldü ve havariler onu Gethsemane'ye, ebeveynleri Joachim ve Anna'nın ve kocası Nişanlı'nın mezarlarının bulunduğu aile mezarına gömdüler. 326'da Kraliçe Elena, Bakire'nin Mezarı üzerine ilk kiliseyi inşa etti. Kilisenin alt kısmı, haç şekli, çoğu kayaya oyulmuş.Sonraki yüzyıllarda kilise birkaç kez yıkıldı, ancak Müslümanlar onu Peygamber İsa'nın (İsa) annesinin mezarı olarak gördükleri için Bakire'nin Mezarı zarar görmedi ve ayrıca Mekke'den Yeruşalim'e taşınması sırasında Hz. Muhammed Meryem'in Mezarının üzerinde ışığı gördü.
Haçlıların ayrılmasından sonra, Meryem Ana'nın Mezarı Fransiskenler ve şu anda Yunan, Ermeni, Süryani ve Kıpti Ortodoks kiliseleri ve Müslümanlar tarafından ortaklaşa izlendi.
Bakire'nin mezarı yeraltındadır, sadece 12. yüzyılın Gotik kemerli alınlığı yer yüzeyinin üzerinde yer almaktadır.Girişten aşağıya 48 basamaklı geniş (6,5 m) bir taş merdiven çıkmaktadır (bu arada, Bakire'nin Göğe Kabulü Bayramı'nda TÜM merdivenler mumlarla kaplıdır ve bir kişi için sadece dar bir geçit serbest kalır...Bu mum denizini şahsen kendim gördüm...). Yeraltı kilisesi haç şeklindedir ve içinde Bakire'nin tabutuyla birlikte 2 x 2 m'lik bir şapel olan kuvukliya vardır. Kuvukliya mermerle kaplı ve mücevherlerle süslenmiştir, 24 gümüş şamdan ve birkaç lamba onu aydınlatmaktadır. Kuwuklia'nın ötesinde, tapınağın doğu kesiminde, pembe mermerden bir kyot içine yerleştirilmiş, Rus yazısının Tanrı'nın Annesi Kudüs'ün mucizevi ve çok saygı duyulan simgesi var. Solunda, duvarın yanında bir Ortodoks sunağı var. Merdivenlerin ortasında (inişte sağdaki 23 basamakta) iki yan şapel vardır: Sağ - Bakire'nin ebeveynleri Aziz Joachim ve Anna'nın onuruna Rum Ortodoks Kilisesi'ne aittir. Sol koridor, Nişanlısı Yusuf'un onuruna kutsanmıştır. 1814'ten itibaren şapel Ermeni Apostolik Kilisesi'ne aittir.
Ana taht, kuvuklia'nın içinde, Tanrı'nın Annesinin yatağının hemen üzerindedir. Taht Rum Ortodoks Kilisesi'ne aittir, ancak Ermeni Apostolik Kilisesi'nin de orada ayin yapma hakkı vardır.
Belki de Ortodokslar için bu, İsrail'deki hacılar ve turistler tarafından zorunlu ziyaretler için ikinci tapınaktır. Çevrenizdeki lütuf mutlaktır...
Meryem Ana'nın Göğe Kabulü Tapınağı sabahın erken saatlerinde açılır, Ayin 06: 30'da veya 07: 00'de başlar, ancak bu genellikle Yunanca'da Sabahtan itibaren akşamdır, Ayinin kendisi sabah sekiz civarında başlar. Kutsal Bakire'nin Göğe Kabulünün yeri, Yeruşalim'in Tanrı'nın Annesinin simgesi ve diğer Türbeler burada bulunmaktadır