Bu zarif dikilitaş ve arkasındaki Sultanahmet Camii'nin cephesi tesadüfen adeta eski Mısır tapınaklarının cephesi gibi bir manzara yaratıyor. Caminin mimari ve geometrik görünümü dikilitaş ile uyum içindedir.
Yaklaşık 1700 yıldır bulunduğu alanda ayakta durmayı başaran ve 19,5 metre uzunluğundaki Dikilitaş, tabanı dahil yaklaşık 24 metre yüksekliğindedir. Anıtın alt kısmındaki ayaklığın üzerinde Mısır'dan İstanbul'a getirilen Dikilitaşı, dikimini, hipodromdaki yerini, at yarışlarını, Yunanca ve Latince yazıtları tasvir eden kabartmalar bulunmaktadır.
Anıtın altındaki Yunanca yazıtta şöyle yazıyor: "Sadece imparator Theodosius, yerde yatan bu dört yüzlü sütunu bir yük olarak kaldırmaya cesaret etti ve Proclus'u yardımına çağırdı ve böylesine büyük bir sütun otuz iki gün içinde ayağa kalktı."
Bu yazının karşı tarafındaki kısmen çatlamış Latince yazıtta şöyle yazıyor: "Bir zamanlar inatçıyken, sakin efendilere itaat etmem ve zorba (lar) ortadan kaldırıldıktan sonra palmiye ağaçları taşımam emredildi ... Her şey Theodosius'a ve onun ölümsüz davasına boyun eğdi.” . "Bu yüzden mağlup oldum ve evcilleştirildim, otuz gün içinde Proclus'un kararıyla yukarıdaki göklere kaldırıldım.”
İmparator I. Theodosius'un ailesini ve saray çevresini anlatan yazıtlı kaide üzerinde yer alan ikinci kaidenin dört yanında kabartmalar bulunmaktadır. Dikilitaş üzerindeki hiyerogliflerin deşifresi 1823 yılında yapılmıştır. Hiyerogliflerde Mısır tanrılarından biri olan Amon Ra'dan bahsedilir ve İmparator Thutmosis'in büyüklüğünden bahsedilir.
Dikilitaşın Türk-İslam Sanatları Müzesi'ne bakan gövde kısmındaki hiyerogliflerde "Hükümdar Thutmosis Tanrı Amon'a yeminini etti ve acizliğini itiraf etti, bu işi babası büyük Tanrı Amon-Ra için yaptı" yazılırken, Sultanahmet Camii'nin karşı tarafındaki hiyeroglifler oku, "XIII. Hanedandan III. Thutmosis önce Tanrı Amon'a kurbanını verir. Çok güçlü ve güçlü Horus'un, dindarların, Yukarı ve Aşağı Mısır'ın sahibinin, Büyük Güneş'in manevi soyundan gelen, Tanrı Tom tarafından eğitilen ve beslenen ve kutsal Ana Tanrıça'nın yardımı ve kutsamalarıyla. "Nit'in şefkatli kollarında yetişen Tutmosis, tüm denizlerin ve nehirlerin kontrolünü ele geçirdi ve bu sütunu saltanatının otuzuncu bayram yılında, daha uzun yıllar tatillerin gelmesi için yaptırdı ve diktirdi."
Alman Çeşmesi'ne bakan cesedin üzerindeki hiyerogliflerde "Tutmosis, Amon-Ra'ya fedakarlığını yaptı ve Horus'un verdiği güç ve güçle ülkesinin sınırlarını Mezopotamya'ya kadar genişletmeye kararlıydı" yazılırken, Örülmüş Sütuna bakan kısımdaki hiyerogliflerde "O, Amon-Ra'ya fedakarlığını yaptı ve Horus'un verdiği güç ve güçle ülkesinin sınırlarını Mezopotamya'ya kadar genişletmeye kararlıydı", "O, Amon-Ra'ya fedakarlığını yaptı ve Horus'un verdiği güç ve güçle ülkesinin sınırlarını Mezopotamya'ya genişletmeye kararlıydı." Tanrı Horus'un faydalı nimetleri." Güçlü ve görkemli Güneşin oğlu Yukarı ve Aşağı Mısır'ın hükümdarı Thutmosis, Mezopotamya'ya kadar gitti, Akdeniz'i dolaştı ve askerlerinin önünde olmasına rağmen büyük savaşlar verdi.
Theodosius'un dikilitaşı, Konstantinopolis'e getirilen dikilitaşların en iyi korunmuş olanıdır.
Orijinalini göster · Русский
1
Svetlana
20. seviye şehir uzmanı
3 Kasım 2024
Theodosius Dikilitaşı (Mısır Dikilitaşı), Firavun Thutmose III'ün eski Mısır dikilitaşıdır. MS 390'da Roma imparatorluğu imparatoru Büyük Theodosius tarafından dikildi.
Güzel ve tarihi. Bu meydanda eskiden at yarışlarının olduğu bir Hipodrom vardı